Manuaalinen terapia on tehokas tapa hoitaa oiretta

Picture of Jaakko Ristikartano

Jaakko Ristikartano

"Kipu kuuluu elämään. Helpommalla kuitenkin selviää kun hoitaa ongelmaa eikä oiretta."

Jaa hyvinvointia

Manuaalinen terapia lievittää kipua

Koskettaminen on kaikissa sen muodoissaan ollut vuosituhansia tapa lievittää kipua ja tuottaa mielihyvää. Pitkään on kuitenkin epäonnistuttu todistamaan luotettavasti erilaisten manuaalisen terapian fysiologisia vaikutuksia. Psykologisia vaikutuksia kukaan tuskin lähtee kiistämään, sillä  hieronta auttaa ja ammattilaisen kuten osteopaatin otteet ovat tuoneet helpotusta yhteen sun toiseen vaivaan. Manuaalista terapiaa voi kokeilla melkein mihin vain, paitsi biologisiin sairauksiin, ja ne voivat ihan yhtä hyvin toimia kuin olla toimimatta. Moni ammattilainen ajattelee, että mitä väliä on menetelmällä jos asiakaalle saadaan parempi olo. Kuitenkin oma filosofiani on, ettei asiakkaan kivuttomuus riitä, vaan oireiden syy selvitetään ja hoidetaan. Mielestäni on väärin hoitaa oiretta viikottaisella hieronnalla tai pehmytkudoskäsittelyllä, jos ongelmaan on pidempikantoinen ja asiakkaan kannalta edullisempi ratkaisu.

Haluan selventää muutamia asioita, joita markkinat ja markkinavetoiset brändit vetävät perässään kuin veturit.

  1. Lihaksiin ei muodostu solmuja, jotka täytyisi avata.

     

  2. Faskioita ei voi käsin tai putkirullan avulla venyttää.

     

  3. Nikamat tai nivelet eivät ole sijoiltaan/lukossa kun ne naksahtavat.
 

Lihassolmut

Lihaksissa ei ole solmuja joita tarvitsee avata hieronnalla, putkirullalla tai fasciapallolla. Lihassäikeet ovat suoria rakenteita, joissa pötkössä olevat sarkomeereiksi kutsutut pätkät joko supistuvat tai ovat supistumatta. Ne eivät voi mennä solmuun. Lihakseen voi muodostua arkoja ja kovia kohtia paikoitellen. Näiden muodostuminen tapahtuu todennäköisesti psykologisten ja fyysisten kuormitustekijöiden summasta. Kun lihakseen kohdistuu venytystä, kaikki lihaksen supistavat yksiköt, eli sarkomeerit, eivät veny yhtä paljon. Venymättömät sarkomeeriniput voivat muodostaa ajan kuluessa kovia ja arkoja patteja. Alue on usein niin pieni ja kiristynyt ettei, yleiset menetelmät kuten staattinen venyttely välttämättä auta. 

Näitä kipeitä kohtia pystytään yhtälailla lievittämään manuaalisella käsittelyllä kuin ilmankin kosketusta. Kyseessä on todennäköisemmin normaaliin lihaksen käyttämiseen pääseminen tavalla tai toisella, sillä lähes aina arkuus johtaa varomiseen, mikä johtaa taas lihaksen venymisen ja supistumisen epätasapainoon tai välttelemiseen. 

Tekemällä liikkeitä, jotka vaativat kipeältä alueelta supistus-rentoutus rytmiä toistuvasti voivat johtaa alueen toiminnan palautumiseen, verenkierron normalisoitumiseen ja lihaskivun poistumiseen. Mikäli sama ongelma toistuu samassa lihaksessa säännöllisesti, on todennäköistä että jokin päivittäinen toimintamme on alueelle liian kuormittavaa. Mikäli kuormitus on suurempi kuin ryhtimme ja muun tekemisemme sille salliva palautuminen, ongelma tulee toistumaan eikä hieronta tai muu käsittely helpota tilannetta kuin hetkellisesti. 

Earlier theories for the pathogenesis of MTrPs (myofascial trigger points) and MPS (Myofascial pain syndrome), including muscle overuse and mechanical difficulties, remain current and have been neither proven nor disproven.

We hypothesize that the exercise of the muscle most likely starts to remodel the cytoskeleton, including the microtubular network, toward a more normal phenotype. There is also improvement in metabolism possibly by the increased blood flow and increase in mitochondrial content.

Exercise might reduce microtubule proliferation and hence ROS production from the NADPH oxidase. Furthermore, exercise also acts to increase the ability of the muscle to remove ROS. Moderate exercise upregulates antioxidant enzymes [].

Exercise also leads to mitochondrial biogenesis []. A final benefit of exercise is that it increases mitochondrial function as measured respiration and content as measured by citrate synthase activity

Faskiat

Faskiat ovat kalvomaisia sidekudosrakenteita. Faskioita ei voi muokata käsillä eikä rullilla. Ja hyvä niin. Faskiat ovat passiivisia tukirakenteita, jotka välittävät lihasten voimia sekä varastoivat elastista energiaa tehden liikkumisestamme taloudellisempaa. Faskioiden väitetään usein olevan kireitä tai ne eivät liu’u. Jos faskiat venyisivät tai löystyisivät se tarkoittaisi sitä, ettei lihasten tuottama liike siirtyisikään enää niin tehokkaasti luiden välillä ja liikkumisesta tulisi huomattavasti vaikeampaa. Tai jos faskiat eivät jostain syystä liukuisikaan, liikuttamalla ihoa voisimme vetää myös lihaksia ja päin vastoin. 

Faskioita on kaikkialla ja ne kykenevät muovautumaan kuormitukseemme ja tarpeisiimme erinomaisesti. Niiden käsittelystä saadut hyödyt voidaan perustella kosketuksen aikaansaamilla psykologissa vaikutuksilla, sekä kivun peittämisellä porttikontrolliteorian kautta. 

The iliotibial band (faskia) can withstand substantial tensile forces. Clinical stretching forces likely fall within the load-deformation curve elastic region and may not result in permanent iliotibial band tissue deformation.

The results of this study suggest that foam rolling over the ITB directly has no immediate benefit in increasing hip adduction ROM…

Nivelten naksuminen

Mitä tulee naksautteluun ja ruksautteluun, on hyvä ymmärtää ettei sinun nivelesi ole sijoiltaan tai mitenkään mekaanisesti lukossa. Jos nivelesi oli konkreettisesti sijoiltaan, ei asia olisi niin yksinkertainen. Nämä mystiset parantavat ja kaikenkorjaavat naksahdukset, niin hoitopöydällä tai aamulla herätessäsi, ovat nivelissä tapahtuvia “tribonucleation” nimisä ilmiötä. Luut pyrkivät toisiaan vasten ja niitä toisiaan kohti vetävän voiman tarkoituksena on tehdä nivelestä stabiilimpi ja estää sen vääränlaiset liikkeet. Kun nivelpinnat irtoavat toisistaan tarpeeksi kauas ja tämä voima kumoutuu, tulee naksahduksen ääni ja luiden nivelpinnat liikkuvat hetken aikaa kevyemmin. Ilmiön jälkeen nivel tuntuu usein hieman kevyemmältä liikuttaa, ja se on myös tutkitusti ihan perusteltu tuntemus. Nivelrikon ennaltaehkäisyn ja toimintakyvyn ylläpitämisen kannalta tärkeämpää olisi pyrkiä ylläpitämään nivelessä mahdollisimman monipuolisesti liikettä. Ei siitä naksauttelusta mitään haittaakaan ole.

Tribonucleation is a mechanism that creates small gas bubbles under the action of making and breaking contact between the solid surfaces immersed in fluids containing dissolved gas. Then these little bubbles can act as nuclei for the growth of bubbles when the pressure is reduced. As the formation of nuclei is fairly easy, the effect can occur in the human body do light exercise, but asymptomatic. The process has been described as the basis for cracking the sound produced by the manipulation of the human joints synovial.

Henkilökohtainen valinta

Manuaalinen terapia siis helpottaa oloa hoitamalla oiretta. Oiretta hoitamalla saadaan parempi olo, mutta mikäli oireen aiheuttava ongelma säilyy ei oireesta pääse eroon pysyvästi. Viikottainen tai jopa useampi käsittelyssä käynti tekee toki Suomen taloudelle hyvää, mutta yksilön näkökulmasta rahalle saattaisi olla parempaa käyttöä. Osalle on helpompaa käydä käsittelyssä hoitamassa kipua kuin löytää aikaa ja motivaatio tehdä harjoitteita. Toisella vaihtoehdolla voi päästä kivuista eroon lopullisesti. Tavoitteeni on tarjota taustaa ja perustelut erilaisille hoitomuodoille ja siten tukea sinun päätöksentekoasi, silloin kun sitä tarvitaan. Lopulta se on jokaisen oma valinta. 

Jätä Soittopyyntö.

Me soitamme sinulle.